2011. június 20., hétfő

Úti élmények

Mindig szerettem megfigyelni más népek szokásait, az otthonuk berendezését, és megkóstolni az ételeiket. A jó Isten nagyon megajándékozott azzal a lehetőséggel, hogy részem legyen ilyen élményekben. Most a finn barátaimnál tapasztalt csodákról szeretnék beszámolni, persze csak röviden. De bennem megindul egy film és akár egész napom is megszépül a majdnem 40 évvel  korábban átélt élményektől. Hogy miről is írjak? A hajó útról a Balti tengeren, a bálnahátú szirtekről, vagy a turkui fogadtatásról fekete kenyérrel, kék-fehér finn szalaggal átkötve, vagy a szaunák csodájáról, esetleg az Északi Sarkkör fehérmedvéjéről? / Mellette lehetett fényképezkedni és felettünk állt a tábla: Északi Sarkkör./
Ezekről majd máskor. Ma Aino otthonát szeretném bemutatni,a saját készítésű rongyszőnyegekkel, meg a kilóra vett bőrdarabkákból szőtt elegáns nappali szőnyegről, ami maga volt a gyönyörűség. A falon az egyik lányának a képei voltak, de nem festmények, hanem, valami gyurmaféle anyagból virágokat nyomkodott egy táblára, és amikor megszáradt, befestette az egészet.Nagyon szép volt és színben tökéletesen illet a bőrszőnyekhez. A sarokban lógott egy szárazvirág kompozició, de nagyon érdekes volt. Egy műgömbbe szúrkáltak széna-szalma féle vadvirágokat, úgy, hogy egy hatalmas virággömb lett. Ott díszlett a sarokban. Egy kis finn mező.Taavi, a férje, mint a férfiak általában, szívesen gyűjtenek fehér málnát, ami az olvadt tundrában kúszik, és csodálatos gyűmölcsöt terem, de derékig érő gumi öltözetben kell szedni. Különleges gyökerek állják útjukat, amelyeben a "finn vendégszeretet lelke lakik" Tele voltak faragott "lelkekkel"
Sokszor gondolok rájuk, mert sehol nem éreztem, hogy olyan közel maradtak volna az ősi, természeti világhoz, mint ők, a jómódjuk mellett. Persze nem jártam sok helyen!
Ami nagyon tanulságos volt a számomra, hogy az nem szükséges drága alkotásokat vásárolni, inkább a lelki és kézimunkás érdeklődésünk tükörképét megvalósítani otthon. .Jól bevéstem az eszembe.
Már tele van a rét széna-szalma vadvirággal, szedek is egy csokorra valót. Gömböt találok a hobbiboltban.Mit gondoltok, szép lesz? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése