2011. április 15., péntek

Pogácsa

A nagymamám úgy mondta a tepertős pogácsára, hogy döbördős pogácsa. Vasi tájszólással beszélt és nagyon édes szavakat mondott. Én voltam az Ideslyányom.Nagyon szeretett. El sem tudom képzelni, mekkora lélek lakott benne, hogy több levelet is írt apukámnak a hadi fogságba. Két levele megmaradt, az a legszebb levelek egyike, amit valaha is írt valaki. Kedves fiamnak szőlította apukát és beszámolt neki rólunk. Azt kérte tőle, "nézzen körül" mert a Lajos fia ott van "valahun" muszka földön, és talán megtalálja. Lajos bácsi a Don kanyarnál eltűnt, de a nagymama soha nem hitte el, hogy nem jön többet haza. Élete végéig várta. A mama töpörtyűs pogácsát szokott sütni, de én ezt már nem sütöm. Kicsit nehéznek tartom, és nem is találok friss omlós töpörtyűt. Sajtosat, vagy juhtúrósat szoktam készíteni.
Sajtos pogácsa receptje:
70 dkg síma liszt
25dkg margarin a tésztába és 25 a levelek kenéséhez
4dkg élesztő+ meleg víz, Kb 3 dl.
1 teás kanál só
3tojás+ 1 a kenéshez
Ha szükséges 2 evőkanál tejföl.
Bedagasztjuk a tésztát és kb 3/4 órát pihen
Ekkor elkezdjük hajtogatni. 3szor ismételjük. Kinyújtjuk vékonyra, megkenjük vajjal és meghajtjuk. Lentről fel, fentről le, jobbról balra, és balról jobbra. Mindegyik hajtás, kenés között 20 percet pihentetjük.
Ez után kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Tepsire téve megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Még a tepsiben is kelesztjük kb fél órát. 180 fokos sütőben sütjük.
Juhtúrós pogácsa
  70 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás

élesztő, mint a másiknál
20 dkg juhtúró, ha szükséges tejföl
Ezt a tésztát dagasztáskor össze keverjük a juhtúróval, és nem hajtogatjuk, csak kelesztjük kétszer. A tepsiben megkenjük tojással. A többi ua.
A mama pogácsája papír vékony rétegekből állt, és omlott, törött a szánkban. Ez nem ilyen, de azért ez sem rossz.
Ha megsült megdajkálom, melegen tartom, és betakarom.
Kosárban, kockás szalvétán igazán szép látvány, de vendég várásnál, tehetünk kettőt hármat a tányérra a szalvéta mellé. Ki, ahogy szereti. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése