2011. április 22., péntek

Húsvét Albanyban

Csak a mese könyvekben lehet olyan húsvéti ünnepséget látni, mint amilyenen részt vettem jó harminc évvel ezelőtt. Albanyban tanítottam és ismerkedtem a különböző népek ünnepi szokásaival. A falu sok nemzetiségű volt eredetileg, és mindegyik megőrzött valamit ősei kultúrájából. Faye Cunningham skót ősök örökségét élte meg és csodálatos élményet szerzett nekem.
A házuk egy domboldalon állt, és a telek alsó végén egy szunnyadó patak álldogált, jó otthont adva a költő madaraknak és a kikelő békáknak. Fürdeni ugysem lehetett volna benne, mert iszapos volt.De mégis egy kis patak, amely néha felfrissült egy nagyobb áradat idején, mivel távoli kapcsolatban állt a Mississippivel.
A dombot erdő vette körül és a házat egy szép napos tisztásra építették. Vörös tégla épület volt, hossza és szélesen belenyúlva a tájba.
Faye a tanítótársam volt, és nagyon szeretett. Meg akarta mutatni az ősi népszokást, gyerekekkel, bárányokkal, és sok-sok festett tojással. Meghívta a harmadik osztályt szüleikkel együtt egy húsvéti partira, és a tisztáson felállítottak jó néhány büfé asztalt. A halvány sárga és lila terítőkre roskadásig került édesség, és sonkás falatkák özöne. Ládákban dobozos innivaló várta a felhevült gyereksereget. Az erdőszéli bokrokba megannyi aranyos kis kosarat dugtak el tele csoki és festett tojással, virággal, apró játékkal. Kinyitották a bárányok aklának ajtaját, kieresztették az pár hetes kis bárányokat és jöhetett a 32 gyerek. Futkostak a bárányok után, kergették egymást. Ugróköteleztek és labdáztak Egy nyugalmasabb pillanatban Faye köszöntötte őketés a szülőket, és megengedte, hogy keressenek maguknak nyuszi ajándékot. Az ügyesek hamar találtak, de a kis Chris sírva fakadt. Nem talált tojást. Faye megvígasztalta. Olyan halom színes tojást, nyuszi bábot, virágot még nem láttam életemben egy halomban, mint akkor. Amikor elfáradtak a gyerekek, leültek a pokrócokra és majszolták a tortákat. Azok is sárgák, zöldek, lilák voltak, köszöntő szöveggel, és annyi tejszínhabbal, amit már nézni se lehetett. Közben a szülők beszélgettek és azt hiszem, hogy egy-egy képviselő, vagy templomi tisztviselő sorsát is eldöntötték. Fontos falugyűlésnek számított a Faye partija.
A tisztáson felett felhőtlen az égbolt, folyton süt a nap, kergetőznek a kicsik, a bárányok és a gyerekek. Egy nagyszerű tanító szeretete, áldozatkészsége tette felejthetetlenné ezt a skót  ünnepi alkalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése