2011. augusztus 14., vasárnap

Sün család

Kedves emlékeim vannak a sünikről. Ez azért nagy szó, mert városi kislány létemre kevés lehetőségem volt a sünöket tanulmányozni.
Egyszer volt egy idős napközis tanitó társam, gyakran meghívott a házába. Az Uzsoki utcában lakott, egy igazi elvarázsolt kertben. Annyi össze-visszanőtt fája, bokra volt, hogy csak ő ismerte a házához vezető utat.Az otthona is igazi csoda volt. Folyton fabrikált valami újdonságpot, például a régi gombokkal és pénzekkel mozaikot készített a jellegtelen kerámiavázákra. Szőnyeget csomózott rongyokból. boltívet ragasztott a könyvtára elé. Korondi kerámiával kakta tele az előszobát és a konyhát. Mindenütt a gyűjtemények özöne volt kirakva. Alig tudtunk végig nézni mindent, ha elfogadtuk a meghívását. A fia lakott vele, és ő is különc volt. A szobájába egy jurtát emelt és abban aludt. Engem nagyon szeretett, mert megengedtem, hogy a tej fölét elhozza a sovány gyerekeknek, és télen savanyú káposztát osszon az uzsonnához.Folyton a gyerekek egészségi állapotát akarta javítani.Furcsa szerzet volt, de eredeti. Néha meglátogattam és megcsodálta az újabb alkotást. Egyik alkalommal, amikor majszoltam a saját kitalálású csemegéjét, pontosan öt órakor, odahívott a veranda ablakához. Nemsokára megjelent lassú, méltóságteljes mozgással egy sün mama és utána sorakozott nyolc kicsi sünike. Libasorban jöttek. A terasz sarkában egy tál volt, abba tejet öntött a kis szúrós hátú barátainak Ibolya, a tanító néni.
El sem mondhatom, mennyire aranyosak voltak!
Aztán Tahiban is találtunk az unokákkal egyszer egy sün mamát, de ő igazi veszélyben volt. Az úttesten akart átsétálni a kicsinyeivel, de az úton autók is közlekedtek. A kert kerítése magas volt, nem tudta volna átlendíteni a csöppségeket.Csodálkozva állzunk meg az unokáimmal és gyönyörködtünk bennük.Láttuk a veszélyt és elhatároztuk, hogy segítünk neki. Kis vödör volt a lányoknál és abba "merítettük" bele a kis jószágokat.átemeltük a kerítésen a kis gömböccé kerekedett apróságokat. Megmentettük őket!
Azt reméltük, máskor is lesznek segítőkész fiatalok, akik nem engedik a sünöket az úttesten sétálgatni. Még nem tettek táblát az útra:Vigyázat! Sünök!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése